5 Nisan 2014 Cumartesi

Su içiyor musunuz?



    “Günaydın kızlar!!! Hadi yüzünüzü yıkayın  sonrada mutfağa sularınızı içmeye gidin.” Babamla başladı “su”yun ne kadar önemli olduğu ve hayatımdan asla çıkaramayacağım gerçeği. Nasıl çıkarabilirm ki bu gerçeği hayatımdan. İlk doğduğumda vücudumun %75’i  ve şu anda %60-%70’i sular ile kaplı. Yaşadığım gezegenin ise %75’i sularla kaplı. Hadi bu gerçeği güzelce sindirelim ve suyu tekrar hayatımıza sokalım. Saf su olarak. Meyve suyu,çay,kahve veya diğer sıvı içeceklerle karışık değil, kaliteli birşekilde suyumuzu içelim.


   Bu konunun önemini belirten  kaç konuşma dinlediniz,kaç tane kitap yada magazin okudunuz bilemem ama gözlerinizi iyice açıp tekrar okuyun bu cümleyi; VÜCUDUMUZUN %60-%70’İ VE DÜNYANIN %75’İ SU’DUR!!!!!!!!!!!!


     Oldu mu? Yavaş yavaş sindirdik mi bu gerçeği? Basit bir cümle “Su içmemiz gerekir”.Bunu aştıktan sonra da hangi kalitede?,ne kadar su içmeliyiz? ve bu suyu nasıl tüketmeliyiz? sorularına akıllı ve sağlıklı cevaplar bulmalıyız.

     Öncelikle söylemem gereken birşey var, diyetisyen veya doktoronuzla bir program çizmeniz en doğrusudur. Ben sadece size görüşmeniz sırasında neler sormanız gerektiğini ya da programınızda nelere dikkat etmeniz gerektiğini gösteren ip uçları vereceğim. Şimdi aşağıdaki maddelere dikkatlice okuyalım,

1-Suyun önemi size mutlaka anlatılmalı. Suyun tüm vücut sistemleri için önemi ve görevleri konusunda kaba taslak bir bilgiye sahip olmalısınız.

2-Sizin yaşınıza,kilonuza göre ve eğer varsa kronik hastalığınıza göre(ilaç kullanıyorsanız  suyun önemi dahada çok artıyor) günlük kaç litre su tüketmelisiniz?

3-İçeceğimiz suyun kalitesi ne olmalı?Suyun ph değerleri çok önemlidir. Eğer alkali veya asidik kavramlarını sorgulamak isterseniz bunu mutlaka görüştüğünüz doktor-diyetisyen veya beslenme uzmanına sormalısınız.

4-Suyu nasıl içmelisiniz?
*Yemekten önce-sonra mı?
*Yada yemek öncesi sonrası miktarları nasıl olmalı?
*Eğer ilaç kullanıyorsanız ilaçla birlikte çok mu az mı su içmelisiniz?
*Çay,kahve ve alkol tüketiminiz çok ise suyu hangi miktarlarda tüketmelisiniz?
*Sabah kalktığınızda ve akşam yatmadan önce su içmeli misiniz?İçecekseniz ne kadar tüketmelisiniz?
*Beslenme şeklinize ve mesvimlere göre su içme oranımız değişiyor mu?
*Spor yaptığınızda ne kadar su içmek gerekir? gibi.

     Sanırım bunları karşılıklı sorgulamak,öğrenmek ve plan yapmak sizin  hayatınızdaki “su” ya olan gereksinim gerçeğini  yerleştirmiş olacaksınız.  Bu genel bilgi ile uzman kişilerle görüşün ve onlarıda şaşırtın. Neden mi? Çünkü ilk defa “ahhh ben bu kiloları nasıl vericem!!!” şikayetiyle değil “Nasıl ve ne kadar su içmeliyim?” sorusu ile gitmek bence karşınızdaki insanı şaşırtacaktır.. Bana kalırsa aynı zamanda eğlenceli de olacaktır. Suyu bilinçli olarak tüketirseniz kilo sorununun büyük bir yüzdesini % 60-%70 gibi bir bölümünü anlamış olacaksınız.Kilo konusu tabiki komplike bir konu ama SU ‘yun önemi kesinlikle yadsınamayacak kadar büyüktür. O zaman hadi  bakalım ,SU hakkında oturup düşünme ve danışma vakti gelmiştir!!!!!SULAR KADAR AZİZ OLUN!!!!!!! 




Aquaterapi eğitimimden bir foto size…..Suyun içinde çok ama çok mutluyum :)))))

Notlar:

1-Kitap tavsiyelerim
-      - www.alkalidiyet.com  adresini ve aynı ismde yazılmış Ayşegül Çoruhlu’nun kitabını okuyabilirsiniz. Anlatımı açık ve anlaşılması kolay çok faydalı bir kitap bence. Alkali durum konusunda size çok güzel fikirler vereceğine inanıyorum.
-    -Masaru Emoto’nun su ile ilgili yazılarına bakabilirsiniz. Vücudumuzun %60-%70’i su ise ,suyu etkileyecek her duygu veya herşey bizi de etkileyecek ,değil mi? Kitap size bununla ilgili fikir verecek.
-     - Ve kesinlikle beni çok etkileyen bir kitap var ki kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Dili başlangıçta biraz bilimsel görünebilir ama su hakkında çok şey öğreneceksiniz. İşte o kitabın adı İranlı Dr.Batmanghelidj ‘in “HASTA DEĞİL SUSUZSUNUZ” kitabı.


2-Size yardımcı olacağına inandığım başka bir bilgi ise; Beynimizde açlık ve tokluk merkezinin çok yakın olması gerçeğidir. O yüzden de çoğu insan susuzluğunu açlıkla bastırmaya çalışır. O yüzden tok olduğunuzu düşünüp hala kendinizi aç hissediyorsanız önce su için ve açlığınızı tekrar kontrol edin.Yani bazen aç değil susuzsunuzdur ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder